Párbeszéd közügyekről

Szólj hozzá! Konstruktív, higgadt bal-jobb-centrum eszmecsere közügyekről, stratégiai kérdésekről, jövőképekről - tabuk és gumicsontok nélkül

Utolsó kommentek

  • Vértes László: @KZS: "Mindenki mondja akkor a magáét." Egyetértek, ilyen a valódi demokrácia, a hatásosabb érvek... (2013.06.03. 11:06) Az USA és a kereszténység
  • KZS: Mindenki mondja akkor a magáét. A két említett szabadelvű demokráciát három vonás jellemzi. Többé-... (2013.06.02. 10:22) Az USA és a kereszténység
  • Vértes László: @KZS: "minden szabadelvű demokrácia, már ha van szerinted olyasmi" Az amerikai és a francia demok... (2013.06.02. 09:57) Az USA és a kereszténység
  • KZS: @Vértes László: Értem, és tiszteletben tartom, hogy ez a te másoknak nem ártó véleményed. Kicsit p... (2013.06.01. 21:22) Az USA és a kereszténység
  • Vértes László: @KZS: "Olyan polgárok állama (önkormányzata), akik nem szolgái senkinek és egyenrangúak egymással,... (2013.06.01. 19:49) Az USA és a kereszténység
  • Utolsó 20

Címkék

2012.01.09. 08:43 Vértes László

Szellemi bőségsztrájkot hirdetek

Kellemetlenül érzed magad, ha rokonaiddal, ismerőseiddel, kollégáiddal szóba kerül a Fidesz-kormány teljesítménye, a gazdasági helyzet, az idei év vagy a távolabbi jövő? Nem tudsz válaszolni, ha ellenzékiek érdeklődnek nálad, hogy külföldre vigyék-e devizabetétjüket? Elbizonytalanít a külföldről érkező negatív országkép, a Fideszre és személy szerint Orbán Viktorra zúdított nemzetközi össztűz? Úgy véled, jobb lenne lemondani, átadni a helyet valaki alkalmasabbnak, és kiegyezni a nemzetközi realitásokkal? Rossz véget jósolsz a konfrontációra épülő kormánypolitikának? Kezded úgy látni, hogy közel az út vége? 

Szerintem semmi okod a fenti módon gondolkodni. Honfitársaim elbizonytalanodását látva úgy döntöttem, hogy január hónapra szellemi bőségsztrájkot hirdetek: minden nap új közéleti területről írok jó híreket, mégpedig nem a kincstári optimizmus, hanem a tények és a józan ésszerűség fényében. Bemutatom, hogy álláspontom szerint miért halad jó irányba Magyarország, milyen alapon várhatók jó fejlemények, miért célszerű támogatnunk a tettek kormányának intézkedéseit. Nem fogom elhallgatni a nehézségeket, igyekszem rávilágítani helyzetünk összetettségére, és arra, hogy minden kétség dacára van remény Magyarország megújulására, mégpedig a kormány által járt úton. 

Sorozatomnak a "2012 -- a Nemzeti Összetartás Éve" címet adtam. Január végéig előreláthatóan 15-20 írásban elemzem a jólétünk szempontjából alapvető területeket. Szellemi bőségsztrájkom célja, hogy a nemzeti érdekben gondolkodó magyarok emelt fővel járjanak a hazában, magabiztosan hárítsák az ellenzéki támadásokat, és megtanulják használni a közösségben rejlő erőt. 

Hogyan segíthetsz? Adományt és pénzt ne küldj, azt add a körülötted élő rászorulóknak. Erkölcsi támogatásodra számítok, csatlakozz a szellemi bőségsztrájkhoz. Olvasd az elemzéseimet, terjeszd a hírt, küldj egy linket az ismerőseidnek. Tegyél fel hivatkozást az általad látogatott fórumokra, biztasd ellenzéki vitapartnereidet, hogy cáfoljanak, írjanak ellenérveket. Járulj hozzá a magyar közbeszéd ésszerűbbé tételéhez, írj közös ügyeinkről a saját blogodon. Ne nekem higgy, hanem önálló kritikai gondolkodásod eredményének. 

Tegyük együtt a Nemzeti Összetartás Évévé 2012-t.

U.i.: A sorozat végül nyolcrészesre sikeredett.

3 komment

Címkék: politika közélet pártok


A bejegyzés trackback címe:

https://kozugyek.blog.hu/api/trackback/id/tr143530624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fritz David 2012.01.09. 10:44:03

"Tegyél fel hivatkozást az általad látogatott fórumokra, biztasd ellenzéki vitapartnereidet"

A politikai vitáknak nincs (politikai) értelmük. Különösen azokkal nincs (politikai) értelme vitázni, akik meg tudnak írni egy kommentet, egyáltalán, eljutottak addig, hogy fórumozzanak. Az ilyenek menthetetlenek, ugyanis értelmiségi önérzetük van, ezért képtelenek reálisan gondolkodni. Gondolkodásuk irrealitása kétféle, egyrészt személyes kérdést csinálnak abból, hogy "igazuk" van-e, ezért nem készek arra, hogy felülvizsgálják a nézeteiket, ha új infó érkezik be, másrészt meg általában védett helyzetekből okoskodnak és frivol, érdektelen igények alapján értékelik a politikai fejleményeket.

Egy munkás, paraszt vagy bármilyen nem-entellektüell, ún. "gyakorlati ember" nem elvek alapján dönt, hanem a gyomra alapján. Ha tele a has, elégedett, ha nincs tele, elégedetlen. Ennek következtében ő visszacsatolást tud nyújtani, mert ha egy kormány elrontja a gazdasági helyzetet, akkor a buta bunkóparasztok leváltják, míg ha a gazdasági helyzet javul, a buta bunkóparasztok megtartják a kormányt. Ez a demokrácia lényege, a visszacsatolás, ami szelektál a politikai erők között ráteremettség szempontjából. A demokrácia ott lesz a hatékonysághoz vezető módszer, ahol visszacsatolás van.

Ha a szelekció szempontja nem a kormányok eredményessége, hanem az "alkotmányosság" meg az "européerség" vagy a "magyarság", akkor nincs többé visszacsatolás, és bármilyen gyenge kormány bízhat abban, hogy "de legalább européerek vagyunk", "de legalább magyarok vagyunk", "de azért még mindig mi vagyunk a legjobbak, mert különben visszajönnek AZOK" stb.

Na most akiknek "saját véleménye van", sőt, súlyos esetben még "kritikusan gondolkodók"-nak is hívják magukat, ők nem jó nyersanyagai a demokráciának, hanem leginkább jobbágyoknak alkalmasak. Akármi történik, hívek maradnak a kiválasztott izmusukhoz vagy ságukhoz (következésképpen csoporthoz/főnökhöz), ez alapján kapcsolódnak más emberekhez, ezért számukra izmust vagy véleményt váltani társasági halál. Ezt az önagymosást hívják úgy az újságban, hogy Iksz Ipszilon így meg úgy "szocializálódott". Így nem képesek az önkorrekcióra és az állam sem számíthat arra, hogy ők segítenek az államnak az önkorrekcióban.

Máskor azért nincs (politikai) értelme egy politikai vitának, mert mondjuk valós érdekellentét van közted és egy másik nick között. Ekkor akármennyit érveltek a kedvenc eszméitek mellett, megegyezés sosem lesz, mert az érdek egy ennél szilárdabb dolog, ami nem tűnik el egy verbális játszma hatására.

leponex 2012.01.10. 12:18:07

@Fritz David:
"azokkal nincs (politikai) értelme vitázni, akik meg tudnak írni egy kommentet, egyáltalán, eljutottak addig, hogy fórumozzanak"

Olvasva e kommentedet, engem is elfog a kísértés :)

Írod:
"Egy munkás, paraszt vagy bármilyen nem-entellektüell, ún. "gyakorlati ember" nem elvek alapján dönt, hanem a gyomra alapján. "

No már most mit csináljon az a gyakorlati ember, akit nem a bendője vezérel belülről, de Te nem találod alkalmasnak vitára, noha még 'értelmiségi önérzete' sincs?

Zavarunkat tovább fokozza, hogy ugyanekkor a bendővezérelt visszacsatolás nélkül még a leggyengébb kormány is bizakodhat.

A kritikusan gondolkodó jobbágynyersanyagnál már elveszni látszok az erdőben, telefonos segítséget kérnék, kapcsolódva más emberekhez, ha nem szembesülnék azzal, hogy ez maga a társasági halál. Brrr.

Önagymosást követően logikus hogy az önkorrekcióra képtelenné válás miatt az állam sem kapja meg e bendővezéreltektől a szelekcióhoz szükséges visszacsatolást.

Már majdnem meggyőztél, hogy tényleg nincs értelme politikai vitának, de szerencsére a rendíthetetlen mániám nem engedi, hogy bármilyen ezzel ellentétes tapasztalat eltántorítson attól, hogy mégis ...

Hogy egy verbális játszma hatására eltűnhet-e bármi, azt én sem tudom :)

Fritz David 2012.01.10. 17:08:47

@leponex: Azt, hogy nem értetted a hozzászólásomat, rövidebben is közölhetted volna.

Tanácsom: olvasd el megint, most figyelmesebben. Biztosan menni fog, ez csak egy blogkomment, nem Hegel.
süti beállítások módosítása