Párbeszéd közügyekről

Szólj hozzá! Konstruktív, higgadt bal-jobb-centrum eszmecsere közügyekről, stratégiai kérdésekről, jövőképekről - tabuk és gumicsontok nélkül

Utolsó kommentek

  • Vértes László: @KZS: "Mindenki mondja akkor a magáét." Egyetértek, ilyen a valódi demokrácia, a hatásosabb érvek... (2013.06.03. 11:06) Az USA és a kereszténység
  • KZS: Mindenki mondja akkor a magáét. A két említett szabadelvű demokráciát három vonás jellemzi. Többé-... (2013.06.02. 10:22) Az USA és a kereszténység
  • Vértes László: @KZS: "minden szabadelvű demokrácia, már ha van szerinted olyasmi" Az amerikai és a francia demok... (2013.06.02. 09:57) Az USA és a kereszténység
  • KZS: @Vértes László: Értem, és tiszteletben tartom, hogy ez a te másoknak nem ártó véleményed. Kicsit p... (2013.06.01. 21:22) Az USA és a kereszténység
  • Vértes László: @KZS: "Olyan polgárok állama (önkormányzata), akik nem szolgái senkinek és egyenrangúak egymással,... (2013.06.01. 19:49) Az USA és a kereszténység
  • Utolsó 20

Címkék

2012.01.12. 08:43 Vértes László

2012 -- a Nemzeti Összetartás Éve, 4. rész

A nemzet mindenkit befogad, aki nemzeti érdekben gondolkodik 

Ellenzéki kritikák szerint a nemzet értelmetlen, sőt kirekesztő fogalom, hiszen egy szűk csoport mondhatja meg, hogy ki tartozik bele. A magyar nemzet emlegetése mindössze álságos manőver a másként gondolkodók Dunába lövetése előtt. Jogos ez a kritika? 

A magyar nemzethez tartozás, sőt általában a közösségi szempontok szerint gondolkodás traumatizált. A holokauszt után érthető, ha kétszer is meggondolja a túlélő családja, hogy akar-e még egyszer jelszavak szintjén is ahhoz a nemzethez tartozni, amelyik a szabadságára és életére tört. A szocializmus után szintén érthető, ha kétségeket vált ki annak a közösségnek az emlegetése, amelyik sokak életére és szabadságára tört. Ugyanakkor 70 évvel a holokauszt után és 20 évvel a szocializmus után ideje újragondolni az alábbi egyszerű logika mentén a közösség és a közösségi gondolkodás, a nemzet és a hozzá tartozó nemzeti érdekképviselet fogalmát. 

Az államot a gyengék hozzák létre, hogy megvédje őket az erősektől. Az államszervezet legitimitását a gyengék fejében élő íratlan társadalmi szerződés határozza meg. Ha a gyengék többsége szerint az állam nem tölti be védelmi funkcióját, akkor a rendszerváltás csak idő kérdése. A gyengék közösségét a modern Európában nemzetnek nevezik. Nemzetben és nemzeti érdekben gondolkodni tehát korszerű és európai megközelítés. Az országgyűlési választásokon dől el, hogy az államnak legitimitást adó gyengék pártján álló nemzetben gondolkodók vagy az állam funkciójában ellenérdekelt erőseket képviselő individualisták kerülnek-e többségbe az állam irányításában. 

Olyan ez, mintha a BKV vezetéséről a budapesti lakosok dönthetnének. A közösségben gondolkodók arra szavaznak, hogy minél többen használják a közösségi közlekedést, vegyenek jegyet vagy bérletet, és a bliccelőket büntessék meg. Fő érvük, hogy ez szolgálja a közösség érdekét. Az individualisták arra szavaznak, hogy ne legyen kötelező a jegy/bérlet, mindenki könnyen bliccelhessen, és ne lehessen érte megbüntetni. Fő érvük az egyén szabadsága, és hogy szerintük kirekesztő a BKV-közösségben gondolkodás. Miközben a demokráciába belefér, hogy bárki individualista legyen és ennek megfelelően szavazzon, az individualisták többségbe kerülése rövid időn belül csődbe viszi a BKV-t. Tehát aki hatékony, jól működő BKV-t akar, az abban érdekelt, hogy a vállalatot a közösség érdekei mentén gondolkodók irányítsák. 

Mielőtt közéleti vitába bocsátkozunk, kérdezzük meg a vitapartnertől, hogy a magyar nemzethez tartozónak vallja-e magát, és érvelése a magyar nemzet javát szolgálja-e. Ha igen, van értelme a vitának. Ha nem, akkor a véleménynyilvánítás szabadsága jegyében két markánsan különböző álláspont ismertetésére számíthatunk, egymás meggyőzésének reménye nélkül. A közösségi gondolkodás és az individualizmus két külön világ, nincs közöttük logikailag kötelezően nyitva tartandó átjáró. 

Legyünk büszkék arra, hogy a magyar államot jelenleg irányító Fidesz-kormány a magyar nemzet érdekeit vallja magáénak. Ha egyes konkrét kérdésekben másként látod a nemzeti érdeket, ne habozz kifejteni álláspontodat, hiszen a haza nem lehet ellenzékben.

Bővebben: http://kozugyek.blog.hu/2012/01/09/hogyan_vitatkozzunk_egy_individualistaval

http://kozugyek.blog.hu/2012/01/09/az_allam_szerepe_es_feladatkore

7 komment

Címkék: politika közélet pártok


A bejegyzés trackback címe:

https://kozugyek.blog.hu/api/trackback/id/tr373538949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fritz David 2012.01.12. 09:58:36

"Ellenzéki kritikák szerint a nemzet értelmetlen, sőt kirekesztő fogalom"

Ez csak egy kommunikációs "marker". Aki szerint a nemzet(tm) jó dolog, az a jobboldali törzshöz tartozik, aki szerint rossz dolog, az a baloldali törzshöz tartozik. Más kérdés, hogy a baloldal nagyon önsorsrontó markert választott magának, amikor a nemzet(tm)-tel szemben határozta meg magát, mert az emberek alaphangoltsága, ha nincsenek átpasszírozva 20-30 év kádárista indoktrináción, akkor magától értetődő enyhe nemzet(tm)-pártiság. De hát ez legyen az ő bajuk.

"Az államot a gyengék hozzák létre, hogy megvédje őket az erősektől."

A szerződéselméletek egyik fele szerint a gyengék hozták létre, hogy az erősek ne verjék agyon / tegyék rabszolgává őket, a másik fele szerint a gazdagok hozták létre, hogy el legyen ismerve a tulajdonuk.

Az, hogy ma egy konkrét állam kiket szolgál, az "erőseket"-e vagy a "gyengéket", az nem könnyű kérdés, mert eleve nehéz megmondani, mi az, hogy erős és gyenge, sőt, ezek az erősek és gyengék nem lennének erősek és gyengék az állam nélkül.

Pl. a nyugdíjasok állam nélkül gyengék, az államban félelmetes erőt képviselnek. Kérdés, hogy pl. a nyugdíjasdemokrácia még mindig a "gyengék védelmezője"-e, vagy valami egész más.

Aztán van egy "erős" csoport is, ami az államnak köszönhetően még erősebb, és alaposan megterheli a társadalmat: a különféle "fejlesztési beruházásokat" besöprő államfüggő vállalkozók.

Egy járadékleső vállalkozó, vagy éppen egy államból élő értelmiségi erős vagy gyenge?

"A gyengék közösségét a modern Európában nemzetnek nevezik."

Nemzeten nem ezt értették szinte soha. Vagy pont hogy a nem gyengék közösségét (pl. nemesség) értették ezen, vagy az "erősek és gyengék szövetségét" értették ideologikus célzattal ("nem az a lényeg, hogy én milliárdos acélgyáros vagyok, te meg egyszerű berlini segédmunkás a gyáramban, hanem az a lényeg, hogy mindketten németek vagyunk, és harcolunk a csigazabálók ellen. Te a gyárban vagy a fronton, én az irodámban" - ez a modern nacionalizmus). Ezért mondták Marxék, hogy a proliknak nincs hazája.

"a magyar államot jelenleg irányító Fidesz-kormány a magyar nemzet érdekeit vallja magáénak"

Magáénak vallja vagy képviseli?

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2012.01.12. 10:39:21

A nemzeten ma Európa szerte a gyengék közösségét értik.

Gyenge: aki annak vallja magát, és központi hatalomtól várja a védelmet az erősektől.

Erős: aki nem vallja magát gyengének, illetve nem várja a központi hatalomtól a védelmet az erősekkel szemben.

A kommunikációs markert tekintve technikailag osztom a véleményed (nem elméletileg), én is szánom a baloldalt, hogy nem tér józan belátásra.

Fritz David 2012.01.12. 13:22:22

@Vértes László:

"A nemzeten ma Európa szerte a gyengék közösségét értik."

Ki szerint?

"Gyenge: aki annak vallja magát, és központi hatalomtól várja a védelmet az erősektől."

Nem hiszem, hogy hasznos dolog abból kiindulni, hogy ki minek vallja magát. Elkezdem gyengének vallani magam és verem az asztalt még több támogatásért, ezzel a nemzet része lettem? Ugyan már.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2012.01.12. 15:35:08

@Fritz David: Olvass európai szakszervezeti követeléseket, meg fogsz lepődni.

Nyugodtan kezdd el gyengének vallani magad, kérj központi védelmet az erősek ellen (ez nem azonos a támogatásal), és ha ennek érdekében összefogsz a többiekkel, máris a nemzet része leszel.

Fritz David 2012.01.12. 18:08:05

@Vértes László:

"Olvass európai szakszervezeti követeléseket, meg fogsz lepődni."

Nem vagyok kíváncsi a szakszervezetekre, amelyeket amúgy Magyarországon nem is kellene szerintem engedélyezni.

Fritz David 2012.01.12. 18:15:51

@Vértes László: Természetesen igen. Ha munkás lennék, akkor támogatnám a szakszervezeteket, de nem vagyok munkás.
süti beállítások módosítása