Párbeszéd közügyekről

Szólj hozzá! Konstruktív, higgadt bal-jobb-centrum eszmecsere közügyekről, stratégiai kérdésekről, jövőképekről - tabuk és gumicsontok nélkül

Utolsó kommentek

  • Vértes László: @KZS: "Mindenki mondja akkor a magáét." Egyetértek, ilyen a valódi demokrácia, a hatásosabb érvek... (2013.06.03. 11:06) Az USA és a kereszténység
  • KZS: Mindenki mondja akkor a magáét. A két említett szabadelvű demokráciát három vonás jellemzi. Többé-... (2013.06.02. 10:22) Az USA és a kereszténység
  • Vértes László: @KZS: "minden szabadelvű demokrácia, már ha van szerinted olyasmi" Az amerikai és a francia demok... (2013.06.02. 09:57) Az USA és a kereszténység
  • KZS: @Vértes László: Értem, és tiszteletben tartom, hogy ez a te másoknak nem ártó véleményed. Kicsit p... (2013.06.01. 21:22) Az USA és a kereszténység
  • Vértes László: @KZS: "Olyan polgárok állama (önkormányzata), akik nem szolgái senkinek és egyenrangúak egymással,... (2013.06.01. 19:49) Az USA és a kereszténység
  • Utolsó 20

Címkék

2012.08.26. 07:47 Vértes László

Ez is Amerika hangja

Amerikáról felületesen tudni véljük, hogy szabadságot hirdet mindenre és bármire. A magyar baloldal erre építve szereti megfogalmazni, mi kívánatos Magyarországon amerikai szemszögből, és mi nem kívánatos, mit tegyen és mit ne tegyen Orbán Viktor. Tévedés! Az amerikai szabadságfelfogás lényegesen bonyolultabb annál, mint hogy "végy egy folyóméter korlátlan szabadságot, és verd bele illiberális honfitársaid fejébe a liberális értékrendet". Szemben a nemzetközi liberalizmus által terjesztett elképzeléssel, az amerikaiak szerint a szabadság ésszerű célok szolgálatában, ésszerű korlátok között érvényes, mint az alábbi magánvéleményből kitűnik. A magyar médiában nem ezt halljuk, pedig ez is Amerika hangja, jó eséllyel a csendes többség véleménye.

"Nézőpont: Legyen szabadon gyakorolható minden vallás

Nnna. Emlékeztek, miért jöttek zarándok őseink (Pilgrims) Amerikába? Nézzük csak, megvan, hát azért, hogy szabadon gyakorolhassák a keresztyénségüket. Fura, de nem volt egyetlen ateista, muszlim, hindu, buddhista sem azon a hajón, csak és kizárólag keresztyének hajóztak be rajta, azzal a céllal, hogy szabadon gyakorolhassák a keresztyénséget.

 A keresztyénséget gyakorolták őseink, a keresztyénséget tükrözi az Alkotmány és a többi, őseink által megfogalmazott nemzeti irat, amelyek célját az utóbbi időben az eredetitől eltérően igyekeznek feltüntetni. Szégyellhetjük magunkat.

Na már most, egyezzünk meg nyitott gondolkodással, nyílt szívvel, hogy mindannyian szabadon gyakorolhatjuk az általunk választott vallást. Nem csodálatos Istentől, hogy megengedi, hogy magunk válasszuk meg a sorsunkat?

A keresztyének példa alapján tanulnak. Jézus odaadta az életét. Magára vállalta haragunk és gonoszságunk terhét. Jézus megállapodott Atyjával, Istennel, hogy mindannyiunk helyett elszenvedi a büntetést, ha készek vagyunk elismerni és elfogadni ezt az áldozatot. Némelyek közülünk túl büszkék ahhoz, hogy elismerjék: rossz cselekedeteket követtünk el. Így aztán figyelmen kívül hagyjuk Őt, az egyetlen igaz Isten Fiát.

Mivel példa alapján tanulunk, elvárás, hogy azokat is szeressük, akik ezzel szándékosan visszaélve kihasználnak minket. Legtöbben legalábbis ezt tesszük. Jézus azt mondta: "jöjjenek hozzám mindazok, akik fáradtak, akik teher alatt roskadoznak, én megnyugvást adok nekik".

A Szabadságszobor is ezt a keresztyén lelkületet tükrözi, a talapzatára vésett költemény szavaival: "Add nekem megfáradt, szegény, meggörnyedt tömegeidet, kik sóvárogják, hogy szabadon lélegezhessenek."

Szeretettel látunk. Mindannyiótokat, akik más hitet vallanak. Senki nem akar benneteket megsérteni, de mi, keresztények sem szeretnénk sérelmet szenvedni. Meg kell mondjam, durva sértés volt, mikor a dzsihádotok nevében beleszálltatok az Ikertornyokba, megpróbáltatok elpusztítani minket, és megöltetek közülünk mintegy háromezret. Az is sértés volt, amikor célba vettétek a fővárosunkat, és megtámadtátok a Pentagont. Természetesen vannak köztetek békések, bármit is ír a Bibliájuk arról, mit tegyenek velünk, ha nem térünk az ő hitükre. Azonban hogy ezt írja a Bibliájuk, az bennünket egy kicsit -- sőt talán nem is annyira kicsit -- aggaszt.

Semmi gond a buddhistákkal, akik faragott képek előtt leborulva imádkoznak. Csak ne érezzétek sértésnek, ha mi keresztyénként az Élő Istenhez imádkozunk, akár imatermeinkben, akár ott, ahol más keresztyének szolgálják nemzetünket.

Ateisták, legyetek önmagatok, szolgáljátok csak azt, amit szolgáltok. Én egyértelműen boldogságot, békét remélek számotokra. Nem változtatunk meg titeket, ám ti se próbáljatok bennünket megváltoztatni.

Hinduk, ha tehenet akartok imádni, imádjátok nyugodtan. Ez a ti jogotok és kiváltságotok. Hozzátok magatokkal a teheneket is Amerikába. Kérlek, ne sértődjetek meg, ha mi Jézust imádjuk, és vele járunk.

Továbbra is hívjuk, várjuk azokat, akik szegények, akik nehéz terhet viselnek. Továbbra is bánjunk másokkal keresztyéni szeretettel, hiszen ez hozott oly sokakat ide, nemzetünkbe. Befogadó nemzetünk nem számított rá, hogy szándékosan visszaélnek a jóindulatával, megpróbálnak megváltoztatni bennünket, megpróbálnak eltántorítani minket az életmódunktól, igyekeznek bennünket megfosztani a szabadságjogainktól. Továbbra is keressük csak a boldogságot, ahogy mondani szokták, szabadságban és szeretetben. Minden tekintetben legyünk olyan amerikaiak, akik tiszteletben tartják egymást, és szabadságot szeretnének mindenki számára.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://kozugyek.blog.hu/api/trackback/id/tr524732236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása