Párbeszéd közügyekről

Szólj hozzá! Konstruktív, higgadt bal-jobb-centrum eszmecsere közügyekről, stratégiai kérdésekről, jövőképekről - tabuk és gumicsontok nélkül

Utolsó kommentek

  • Vértes László: @KZS: "Mindenki mondja akkor a magáét." Egyetértek, ilyen a valódi demokrácia, a hatásosabb érvek... (2013.06.03. 11:06) Az USA és a kereszténység
  • KZS: Mindenki mondja akkor a magáét. A két említett szabadelvű demokráciát három vonás jellemzi. Többé-... (2013.06.02. 10:22) Az USA és a kereszténység
  • Vértes László: @KZS: "minden szabadelvű demokrácia, már ha van szerinted olyasmi" Az amerikai és a francia demok... (2013.06.02. 09:57) Az USA és a kereszténység
  • KZS: @Vértes László: Értem, és tiszteletben tartom, hogy ez a te másoknak nem ártó véleményed. Kicsit p... (2013.06.01. 21:22) Az USA és a kereszténység
  • Vértes László: @KZS: "Olyan polgárok állama (önkormányzata), akik nem szolgái senkinek és egyenrangúak egymással,... (2013.06.01. 19:49) Az USA és a kereszténység
  • Utolsó 20

Címkék

2012.01.11. 07:24 Vértes László

2012 -- a Nemzeti Összetartás Éve, 2. rész

Bővül Magyarország mozgástere 

A magyar alantas szolganép -- írta rólunk nemrég Kertész Ákos. Heves érzelmeket váltott ki cikkével, még a baloldali értelmiség is taktikusan elhatárolódott tőle. Pedig egy szempontból igazat írt. Külföldön tényleg így gondolkodtak eddig a magyar elitről. Volt rá okuk, hiszen vezetőink évtizedeken keresztül úgy táncoltak, ahogy Bécsben, Berlinben, Moszkvában, Washingtonban majd Brüsszelben fütyültek. Elitünk alázatosan gazsulált a külföldi bácsiknak, itthon meg nagy füleseket osztott a tiborcoknak. Ennek folyamán feltöltődtek mindenféle svájci bankszámlák, külföldi ösztöndíjat kaptak a kádergyerekek, vállalati, bank- és médiakarriert futottak be a leszármazottak. 

Így megy ez már olyan régen, hogy az egész világ megtanulta: a magyarokkal úgy kell focizni, hogy baksist nyomsz a kapusnak, aztán lesre futva annyit rúgsz, amennyi jólesik, ő meg mindent bevéd. A bíróval is le van a dolog vajazva, és ha egy vidéki bunkó okoskodni kezd, olyat kap, hogy nyulat fog. 

Elitünk 1989-től kezdve tudja, mit akar a külföldi befektető, és előre teljesíti ki sem mondott óhaját. Eltakarítja a hazai konkurenciát, letöri az ellenállást, ezért neveztek ki bennünket éltanulónak. A nagy stréberkedés közepette 2000-re sikerült utolérnünk 1989-es GDP-nket, miközben egymillió ember munkahelyet és egzisztenciát vesztve dühöngött, szélsőbal és szélsőjobb között csapongva. 

A Fidesz-kormány úgy döntött, hogy ezentúl másképp lesz, a nemzeti érdek nevű szokatlan valamihez köti tárgyalási pozícióját. Elképedt a külvilág, ilyen eddig nem volt. A magyar kapus ezentúl nem kér baksist, nem védi be a labdát, és a meccs félpályáról indul, mint más országokkal! Ez olyan szokatlan, hogy a szurkolóknak is idegen a stílus. Szinte várják, mikor jön már a szalonképtelen okoskodónak kijáró saller. 

Jó hírem van: pofon helyett az várható, hogy a külvilág tisztességesen kezd tárgyalni velünk. Az Orbán-kormány elmegy a falig, azaz kijelöli a korrekt tárgyalások terepét. Róna Péter szerint Orbán Viktor csak a korbácsból ért, ám ezúttal senkinél nincs korbács. Nemzetközi partnereink belenyugszanak, hogy immár a magyarok is ugyanúgy képviselik az érdekeiket, mint bármely más európai nép. 

Friss példa a 2012-es francia elnökválasztási kampányból: Nicolas Sarkozy konzervatív jelölt bankadó azonnali bevezetésével kampányol, François Hollande szocialista jelölt pedig azzal, hogy sem Moszkva, sem Washington nem diktálhat a franciáknak, csakis Franciaország érdeke számít. Nézzünk szembe a ténnyel, hogy a bal-liberális média hamis képet adott nekünk az úgynevezett "európaiságról", hogy ne lázongjunk elitünk szégyenletes szolgalelküsége miatt. 

Kicsinységünk tudata abból az időből származik, amikor még gazdasági ügyekben is a katonai erő döntött. Nagyot változott a világ, az Európai Unió 27 tagállamának egyike vagyunk, teljes jogú tárgyaló fél bármiben, amiről csak tárgyalni akarunk. A nemzetközi erőfitogtatás hamarosan megszűnik, amikor külföldön belátják, hogy ebből nem lesz rövid távon kormányváltás, nem lesz baksisért potyagól, kár erőlködni. A Fidesz ekkorra megteremti a gazdasági érdekérvényesítéshez szükséges mozgásterünket. 

Mozgástérre azért van szükségünk, mert recesszióból nem lehet megszorítással kilábalni. Igazságtalan is lenne, ha a Gyurcsány-kormány által lenullázott mozgástérbe egy ellenkező szemléletű kormány bukna bele, és a vidám elkövető dicsőségesen térhetne vissza a hatalomba. Elsősorban rajtunk múlik, hogy ne így legyen. Merjünk nagyok lenni. Ne ijedjünk meg az árnyékunktól, hanem legyünk hálásak a sorsnak, és vállaljuk büszkén, hogy hosszú-hosszú idő után Magyarországot egy nemzeti érdekben gondolkodó kormány képviseli.

Történeti áttekintés: http://verteslaszlo.blogspot.com/2012/01/koros-megfelelesi-kenyszerunkrol.html

8 komment

Címkék: politika közélet pártok


A bejegyzés trackback címe:

https://kozugyek.blog.hu/api/trackback/id/tr573535996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fritz David 2012.01.11. 10:13:21

"Róna Péter szerint Orbán Viktor csak a korbácsból ért, ám ezúttal senkinél nincs korbács. "

Csak ilyen senkiknél van, mint EU, IMF, USA stb. Túlzottan ne lepődj meg, ha tavaszra itt Varga- vagy Bajnai-kormány lesz.

"Nicolas Sarkozy konzervatív jelölt bankadó azonnali bevezetésével kampányol"

A francia bankadó más, mint a magyar, hiszen Fro. nagyhatalom.

"Igazságtalan is lenne, ha a Gyurcsány-kormány által lenullázott mozgástérbe egy ellenkező szemléletű kormány bukna bele"

Azt nem tudom, milyen "szemlélettel" csinálták, de az ország eladósítását kb. abban az ütemben folytatták, mint ahogy Bajnai abbahagyta.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2012.01.11. 14:06:36

Szerinted milyen korbács van az EU-nál és az USA-nál? Az IMF-nek Magyarország is tagja, és a szervezet célja a nehéz helyzetben került tagországok kimentése.

Fr.o. nem nagyobb hatalom, mint mi, hiszen ma nem a katonaság vagy a múltbeli győzelmek a meghatározó. Jogilag egyenrangúak vagyunk.

A Fidesz-kormány nem folytatta az ország eladósítását, mert nem vett fel új tökekölcsönt. A kamatok emelkedése és az árfolyamromlás miatt emelkedett az adósság, de nem ezt értjük eladósítás alatt.

Fritz David 2012.01.12. 09:15:13

@Vértes László:

"Szerinted milyen korbács van az EU-nál és az USA-nál? "

Az USA bármikor megteheti, hogy rendez valahol egy puccsot, és a világ közvéleménye tudni véli, hogy a nép megdöntötte egy diktátor hatalmát. A legelborultabb ellenzékiek egyébként már hónapok óta erről álmodoznak.

Az EU bármikor befagyaszthatja a Mo.-ra irányuló támogatásokat. Erre a túlzottdeficit-eljárás ad alkalmat. Ha akkora zsenik lettek volna Matolcsyék, akkor mielőtt ujjat húztak az EU-val, ezt a jogalapot megszüntették volna.

"Az IMF-nek Magyarország is tagja"

De pénzt csak akkor láthat tőle, ha úgy táncol, ahogy a vezetés fütyül. Ha az IMF vezetése elvárja, hogy a Fidesz az összes eddigi intézkedését visszacsinálja és az összes választási ígéretével szembemenjen, akkor azzal meg tudja semmisíteni a Fideszt.

Ebbe a helyzetbe természetesen maga a Fidesz kormányozta magát. Senki sem kényszerítette őket, hogy 2010-2011-ben az ígéreteik teljesítése, és józan jobboldali politika folytatása helyett gyurcsányi szintű osztogatást hajtsanak végre. 2010 lett volna az egyetlen év, amikor az ország elfogadott volna egy durva megszorításokat tartalmazó reformcsomagot. 2011-ben már kicsit késő lett volna, de a semminél jobb. Ehelyett mit csinált a kormány? Nézte hónapról hónapra, mit ír a Szonda Ipsos, és a nagy rettegésben nem mert lépni. Most már a népszerűségük is romokban, és megszorítás sincs. A klasszikus 2004-2006-os gyurcsányi recept. Különbség: most nincs lehetőség még egy utolsó nagy osztogatási hullámmal "visszahozni a szarból" (Gy. F.) a 2014-es választást.

"Fr.o. nem nagyobb hatalom, mint mi"

Gazdaságilag nagyobb hatalom: több mozgástere van és több érdeket sértene, ha bajba kerülnének. Katonailag nagyobb hatalom: nem lehet őket ugráltatni, destabilizálni stb. Kulturálisan nagyobb hatalom: mindenki tudja, hol van Franciaország, és mindenki elismeri, hogy az egy komoly és tiszteletreméltó ország, nem lehet néhány hetes sajtókampánnyal undorító kis diktatúrának beállítani.

"Jogilag egyenrangúak vagyunk."

Franciaország az ENSZ BT állandó tagja vétójoggal. Magyarország egyike az ENSZ Alapokmányában megjelölt ellenséges államoknak. Ez a JOGI különbség. A valóságban azonban sokkal fontosabb tényezők vannak még, mint a jogiak.

" A kamatok emelkedése és az árfolyamromlás miatt emelkedett az adósság"

Teljesen mindegy, hogy érte el a Fidesz, hogy növekedjen az adósság, a lényeg, hogy elérte. Az eredmények fontosak, nem az, hogy egy párt milyen mítoszt tud írni arról, hogy csak így történhetett. Az efféle mítoszok ugyanis csak a saját hívek számára meggyőzőek. A nem elkötelezettek vagy politikai ellenfelek számára sohasem azok. A "nem nőtt, hanem nőtt" a "magyarázom a bizonyítványom" klasszikus esete, és a rajongótáboron kívül nem hatásos.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2012.01.12. 10:50:03

@Fritz David: Az USA szerinted nálunk fog puccsot rendezni? Ha igen, igazad van. Ha nem, akkor kevésbé. A metodista egyház jegyzékbe vétetése végett én nem számítok puccsra. Te talán igen?

Bevallom, az ENSZ alapokmányát nem ismerem kellőképpen, de egy röpke google tájékozódás segít. Már BT-tagjelöltek vagyunk, jogállásunk de facto azonos Franciaországéval.
www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=un%20charter%20hungary&source=web&cd=5&ved=0CEsQFjAE&url=http%3A%2F%2Fwww.mfa.gov.hu%2FNR%2Frdonlyres%2F991B8CE5-D2C3-4A50-B211-1CF793FD6A24%2F0%2FUNSC8_EN.pdf&ei=nasOT6zUJcmQ4gS5ysz5Aw&usg=AFQjCNHfcvkazyWTHCFGbzTpeLf8SUI0kg

Fritz David 2012.01.12. 13:07:50

@Vértes László: A kérdés az volt, hogy mi az USA kezében a korbács. A válasz erre az, hogy az USA pl. puccsot tud rendezni mondjuk Guatemalában, míg Guatemala nem tud puccsot csinálni az USA-ban. Ennyit az országok egyenrangúságáról. Nem gondolom, hogy az USA puccsot szervez Magyarországon a közeljövőben, ennél érdekesebb kérdés, hogy az EU viszont heteken belül úgy dönthet, hogy rengeteg forrást megvon Magyarországtól, az IMF pedig hónapokon belül úgy dönthet, hogy nem ad hitelt. Ezek a közvetlen problémák ma, és ezekre nincs is válaszod.

"Bevallom, az ENSZ alapokmányát nem ismerem kellőképpen"

Akkor idézem:

"Article 53
The Security Council shall, where appropriate, utilize such regional arrangements or agencies for enforcement action under its authority. But no enforcement action shall be taken under regional arrangements or by regional agencies without the authorization of the Security Council, with the exception of measures against any enemy state, as defined in paragraph 2 of this Article, provided for pursuant to Article 107 or in regional arrangements directed against renewal of aggressive policy on the part of any such state, until such time as the Organization may, on request of the Governments concerned, be charged with the responsibility for preventing further aggression by such a state.
The term enemy state as used in paragraph 1 of this Article applies to any state which during the Second World War has been an enemy of any signatory of the present Charter."

A jogászok erre azt fogják mondani, hogy nulla a gyakorlati jelentősége. Lehet, de példa arra, hogy Magyarország jogállása más, mint mondjuk Franciaországé.

"Már BT-tagjelöltek vagyunk, jogállásunk de facto azonos Franciaországéval."

Magyarország tagJELÖLT, nem tag. A nem állandó tagoknak nincs vétójoguk, tehát nem azonos a jogállásuk Franciaországéval (állandó tag).

És mindez persze csak jog, aminek a gyakorlatban elég csekély a jelentősége.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2012.01.12. 15:41:13

@Fritz David: Az USA kezében Magyarországot tekintve nincs korbács.

A bankadót tekintve valószínűleg mindegy, hogy az ember a BT állandó vagy nem állandó tagjelöltje.

Az EU a túlzottdeficit-eljárás keretében még senkitől nem vont meg támogatást, Magyarország lenne az első eset, és ez elég nehezen lenne eladható az EU-n belül is. Németország és Franciaország szintén túllépte a deficithatárokat, tehát ebből akkora balhé lenne, hogy aligha kockáztatják meg.

Az IMF-nek nem kötelező számunkra hiteleznie, de ezzel elveszíti a hitelképességét világméretekben, azaz sérül eddigi befolyása. Kétszer is meg fogja gondolni, hogy hol a határ.

Fritz David 2012.01.12. 17:56:01

@Vértes László:

"Az USA kezében Magyarországot tekintve nincs korbács."

Az, ami más ország tekintetében van, Mo. tekintetében is megvan, legfeljebb egyelőre kicsi a valószínűsége, hogy most bevetik.

"Az EU a túlzottdeficit-eljárás keretében még senkitől nem vont meg támogatást"

Majd most fog. Valahol el kell kezdeni.

"ez elég nehezen lenne eladható az EU-n belül is"

Mert hány ország szokott Orbán mellé állni, amikor a brüsszeliek leckéztetik? Hány szövetségesünk van az EU-ban?

"Németország és Franciaország szintén túllépte a deficithatárokat"

Csak nem 7 éven keresztül, mint Mo. (2004-2011), ráadásul mindkettő nagyhatalom.

"Az IMF-nek nem kötelező számunkra hiteleznie"

Nem kötelező, éppen ezért lehetséges, hogy Magyarország nemsokára államcsődöt jelent, mert nem tud IMF-hitelt felvenni. Az IMF nem jótékonysági egylet, hanem az egyik "biztosan nemlétező" korbács az USA és a nyugatiak kezében.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2012.01.12. 18:03:06

@Fritz David: "lehetséges, hogy Magyarország nemsokára államcsődöt jelent, mert nem tud IMF-hitelt felvenni"

A devizatartalék kiment a fejedből? Magyarország akkor sem fog még sokáig csődöt jelenteni, ha nem tud IMF-hitelt felvenni. Nem is hitelt kérünk, hanem biztonsági hátteret, hogy olcsóbb piaci hitelt vehessünk fel, mint nélküle.
Bővebben: kozugyek.blog.hu/2012/01/09/devizahitel-matek
süti beállítások módosítása